Akdeniz Üniversitesi DSpace

Biberde (Capsicum Annuum L.) anter kültürü yoluyla haploid bitki eldesinde farklı besin ortamlarının etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yıldırım, H. Filiz Boyacı
dc.date.accessioned 2020-08-17T11:19:08Z
dc.date.available 2020-08-17T11:19:08Z
dc.date.issued 1999
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1085
dc.description.abstract Biberde {Capsicum annuum L.) anter kültürü yoluyla haploid bitki eldesi üzerine farklı besin ortamların etkisinin araştırıldığı bu çalışmada ikisi hibrit, üçü standart olmak üzere 5 farklı biber çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşitlerden tek çekirdekli mikrospor safhasında alman tomurcuklar +4"C'de 24 saat soğuklatıldıktan sonra, anterler 2,4-D, kinetin, BA, NAA ve aktif kömür içeren MS, N, C ve R temel besin ortamlarında kültüre alınmışlardır. Kültür boyunca sadece C ortamındaki anterler kültürün 12. gününde R ortamına transfer edilmişlerdir. Araştırmanın sonucunda, en yüksek anter canlılık oranını aktif kömür içermeyen ortamlardan C*R ve N, aktif kömür içeren C*R besin ortamlarında bulunmuştur. Kallus oluşumu ise en fazla aktif kömür içermeyen C*R besin ortamında gerçekleşmiş, bununla birlikte sadece N (5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin) besin ortamında oluşan kallustan farklılaşma meydana geldiği gözlenmiştir. Embriyo oluşumunun, aktif kömür + 5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin içeren MS, N ve C*R besin ortamları ile yine aktif kömür + 4 mg/1 NAA + 0.1 BA içeren MS besin ortamında 35°C'de 8 gün karanlıkta bekletilen anterlerden gerçekleştiği gözlenmiştir. Embriyo oluşumu % 4.4 oram ile en fazla N (5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin + % 1 Aktif kömür) besin ortamında meydana tesbit edilmiştir. Çalışmada Sirena ve Çarliston çeşitlerinden bitkicik ve embriyo elde edilmesine rağmen bunlarda bir gelişme gözlenememiş ve kültürün ilerleyen dönemlerinde canlılıklarım yitirdikleri saptanmıştır. Diğer üç çeşitte ise kallus oluşumu dışında başka bir rejenerasyon gözlenememiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Capsicum, anter kültürü, haploid en_US
dc.title Biberde (Capsicum Annuum L.) anter kültürü yoluyla haploid bitki eldesinde farklı besin ortamlarının etkisi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Nurgül Ercan Samancı en_US
dc.contributor.institute Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım