dc.contributor.author |
Taylan, Selver Vatan |
|
dc.date.accessioned |
2020-08-24T14:15:00Z |
|
dc.date.available |
2020-08-24T14:15:00Z |
|
dc.date.issued |
2004 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1223 |
|
dc.description.abstract |
Sağlıklı bir toplum, ancak sağlıklı bireyler tarafından oluşturulmaktadır. Gıda, insan sağlığı ile doğrudan ilişkisi bakımından spesifik özellikleri bulunan bir sektörün faaliyet alanıdır. Yeterli ve güvenli gıda temini insanların en temel hakkıdır. Teknolojik, ekonomik ve sosyo - politik değişmeler doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Tarımsal alanlar küçülmekte, ürün kalitesini ve miktarını arttırmayı amaçlayan bilimsel çabalar devam etmektedir. Küreselleşme ve artan turizm hareketleri gıda maddelerinin ve gıda kaynaklı hastalıkların dünyanın her köşesine yayılmasına neden olmaktadır. Bu sebepler, gıda endüstrisinde üretilen ürünlerin yüzde yüz güvenliğini sağlayacak yeni kontrol sistemlerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalan (HACCP), gıda kaynaklı hastalıkların önlenerek gıda güvenliğini sağlamaya çalışan uluslar arası kabul görmüş bir gıda kontrol sistemidir. Bu sistem sadece gıda üreten işletmelerde değil, gıdayla ilgili çalışan tüm işletmelerde uygulanabilmektedir. Bunun örneklerinden biri de turizm işletmeleridir. Bu çalışmanın konusu gıda güvenliği kavramım ve gıda sektöründe uygulanan kalite kontrol ve güvenlik sistemlerini açıklamaktır. Çalışmanın uygulama konusu olarak otellerde uygulanan HACCP sistemi seçilmiştir. İlk olarak gıda güvenliği kavramı yasal çerçevesi ile incelenmiştir. İkinci bölümde gıda sektöründe uygulanan kalite kontrol ve güvenlik sistemleri açıklanmıştır. Son bölümde turizm sektörünün boyutları ve gıda güvenliği ile ilişkisine değinilerek, Antalya ve çevresindeki belgeli veya çalışmaları olan otellerde HACCP sisteminin uygulama örneği verilmiştir. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
en_US |
dc.title |
Turizm işletmelerinde gıda güvenliği ve HACCP : kavramlar ve bir uygulama |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
İktisat |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Şafak Aksoy |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |