Akdeniz Üniversitesi DSpace

Çeşitli bitkisel proteinlerin ve modifiye kazeinin tavşanlarda serum lipid düzeylerine etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Okur, Nezih
dc.date.accessioned 2020-06-22T08:14:08Z
dc.date.available 2020-06-22T08:14:08Z
dc.date.issued 1989
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/166
dc.description.abstract Protein kaynağı olarak yağsız soya,unu, tam nohut unu. tam mercimek unu, yağsız süt tozu ve Maillard reaksiyonu ile lizinleri kullanılamaz hale getirilmiş modifiye süt tozu ihtiva eden yemlerle yetişkin Yeni Zelanda tavşanları sekiz hafta beslendiler. İki haftada bir tavşanların serum total kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserid ve total lipid değerleri ölçüldü. Bu değerlerin deney boyunca değişimleri regresyon doğrularına indirgendi. "Soya" ve "süt tozu" grubunun trigliserid ve total lipid değerlerindeki düşme; "süt tozu" grubunun total kolesterol. HDL- kolesterol ve "nohut'" grubunun total lipid değerlerindeki artma istatistik bakımdan anlamlı bulundu. Öteki değişmeler anlamsızdı. Gruplar arası karşılaştırmalarda "soya"ya göre "süt tozu" grubunun total kolesterol ve trigli serid; "soya "ya göre "nohut" ve "mercimek" gruplarının trigliserid ve total lipid "süt tozu"na göre "modifiye süt tozu" grubunun total kolesterol ve total lipid değişimleri istatistik bakımdan anlamlı bulundu. Sonuçlar soya nohut ve mercimeğin kolesterol düzeylerine etki yönünden birbirlerinin yerini alabileceği; modifikasyon yöntemimizin kazeine özgü hiper kolesterolemik etkiyi ortadan kaldırdığı şeklinde yorumlandı. Proteinlerdeki lizin miktarının fazlalığının hiperkolesterolersiye yol açacağı hipotezi, lizin miktarı yüksek olan nohut ve mercimek diyetlerinde gözlenen düşmeler nedeniyle, modifiye süt tozunda elde edilen sonuca rağmen doğrulanamadı. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.title Çeşitli bitkisel proteinlerin ve modifiye kazeinin tavşanlarda serum lipid düzeylerine etkisi en_US
dc.type specialistThesis en_US
dc.contributor.department Biyokimya en_US
dc.contributor.consultantID --- en_US
dc.contributor.institute Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account