Akdeniz Üniversitesi DSpace

Resveratrolün akciğer kanseri hücrelerinde (H1299) antioksidan etkisinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Yurdakul, Öznur
dc.date.accessioned 2021-05-18T13:11:34Z
dc.date.available 2021-05-18T13:11:34Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3213
dc.description.abstract Bu çalışmada polifenolik bir bileşen olan resveratrolün insan akciğer kanseri hücre dizisi (H1299) üzerine antioksidan etkisi araştırılmıştır. Antioksidan etki hücrelerin resveratrol uygulaması sonrasında güçlü bir oksidan olan hidrojen perokside maruz bırakılarak MDA ve GSH düzeyleri ile Se-bağımlı-GPx, Se-bağımsız-GPx, GRx ve GST aktivitelerinin ölçülmesiyle ortaya konmuştur. İnsan embriyonik akciğer fibroblast hücreleri (MRC-5) pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Resveratrolün ve H2O2'in hücreler üzerine sitotoksik etkisi ve resveratrolün H2O2 sitotoksisitesine karşı koruyucu etkisi Hücre Canlılık Testi (Cell Titer-BlueR Cell viability assay kiti) kullanılarak ölçülmüştür. Resveratrolün membran üzerine etkileri, hücrelerde oluşan MDA miktarının floresan spektrofotometrede ölçülmesiyle gözlenmiştir. Kantitatif protein miktarları Bradford metodu ile ölçülmüştür. Glutatyon düzeyi ve antioksidan enzimlerin aktiviteleri spektrofotometrik ölçümlerle gözlenmiştir. H1299 hücrelerinin resveratrol ile 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyona bırakılması sonucunda IC50 değerleri sırasıyla 200 µM, 100 µM ve 50 µM olarak hesaplanmıştır. Hücrelerin güçlü bir oksidan olan H2O2 ile 72 saat inkübasyonundan sonra IC50 ve IC70 değerleri sırasıyla 300 µM ve 420 µM bulunmuştur. Resveratrolün IC50'den daha düşük konsantrasyonları hücrelerde H2O2 sitotoksisitesine karşı koruyucu (antioksidan) etki göstermiştir. En etkili koruyucu doz IC30 olarak bulunmuştur. Hücreler IC50 ve IC70 resveratrol konsantrasyonları ile inkübe edildiklerinde MDA miktarı artmıştır. Bu da resveratrolün yüksek konsantrasyonlarda membran hasarına neden olduğunu göstermiştir. IC30 resveratrol ile ön inkübasyona maruz bırakıldıktan sonra H2O2'e maruz bırakılan hücrelerde azalan MDA miktarları resveratrolün H2O2'e karşı membran koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. 72 saat süreyle IC50 ve IC70 konsantrasyonlarında resveratrole maruz bırakılan hücrelerde Se-bağımlı ve Se-bağımsız-GPx aktivitesi, GST aktivitesi ve GRx aktivitesi kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan önemli derecede yüksek bulunmuştur. Resveratrol yüksek konsantrasyonlarda prooksidan gibi etki göstermiştir. H2O2 uygulaması öncesinde IC30 resveratrol ile ön uygulamaya maruz bırakılan hücrelerde ise bu değerler azalmıştır. Resveratrol hücrelerde oksidan ve antioksidan etkiye sahiptir ve bu etkileri konsantrasyona bağlı olarak göstermiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Resveratrolün akciğer kanseri hücrelerinde (H1299) antioksidan etkisinin araştırılması en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Biyoloji en_US
dc.contributor.consultantID Aysun Özkan en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account