Akdeniz Üniversitesi DSpace

Kefir dondurması üretimi ve üretilen dondurmaların duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Demir, Muammer
dc.date.accessioned 2020-07-17T07:16:16Z
dc.date.available 2020-07-17T07:16:16Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/603
dc.description.abstract Bu çalışmada, sağlık açısından çeşitli yararlan olduğu bilinen kefirden dondurma yapımı araştırılmış ve duyusal olarak en beğenilen kefir dondurmasının bileşimi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla %8 ve %10 yağsız süt kuru maddesi, %18, %22 ve %26 sakkaroz ile %0.4 ve %0.6 oranında stabilizator içeren 12 (2x3x2= 12) farklı formülasyonda kefir dondurması üretilmiştir. İşlenen dondurmalar 30 gün -16 °C'de bekletilmiş ve depolamanın 1., 15. ve 30. günlerinde çeşitli duyusal özellikleri ile fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri bakımından incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, duyusal olarak en beğenilen kefir dondurmasının %10 yağsız süt kuru maddesi, %22 sakkaroz ve %0.4 stabilizator içeren dondurmalar olduğu belirlenmiştir. Üretildikten sonra bir ay süreyle -16°C'de depolanan dondurmalardaki Laktobasil, Streptokok ve Mayaların büyük oranda canlılıklarını korudukları tespit edilmiş, ayrıca depolama sıcaklığının düşük olması nedeniyle, dondurmaların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde de büyük değişimler meydana gelmemiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kefir, Dondurma, Laktobasil, Streptokok, Maya, Duyusal Fiziksel, Kimyasal en_US
dc.title Kefir dondurması üretimi ve üretilen dondurmaların duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Zafer Alpkent en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım