Akdeniz Üniversitesi DSpace

Starter öncü olarak kefir, yoğurt ve ithal peynir kültürü kullanarak üretilen beyaz peynirlerin duyusal ve kimyasal özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.author Göncü, Asuman
dc.date.accessioned 2020-07-17T07:18:23Z
dc.date.available 2020-07-17T07:18:23Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/604
dc.description.abstract Bu çalışmada, starter kültür olarak kefir, yoğurt ve ithal peynir kültürü kullanılarak üretilen beyaz peynirlerin duyusal ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Farklı kültürlerle Üretilen beyaz peynir örneklerinde olgunlaşmanın L, 15., 30., 45., 60., 75., 90., 105. ve 120. günlerinde asitlik, pH, kurumadde, yağ, protein, tuz, küt suda eriyen azot miktarları belirlenmiş; kurumaddede tuz, kurumaddede yağ ve olgunlaşma derecesi değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca peynirlerin görünüş, kitle-yapı, koku ve tatları duyusal olarak incelenmiştir. Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde kullanılan kültür çeşidinin; peynirlerin asitlik, pH, yağ, tuz, kurumaddede tuz değerleri üzerine PO.G1, kül miktarı ile duyusal analizlerden görünüş ve koku özellikleri üzerine P<0.05 düzeyinde etkili olduğu belirlenmiştir. Olgunlaşma zamanı ise, peynirlerin kül miktarına PO.05 düzeyinde; asitlik, pH, kurumadde, yağ, protein, suda eriyen azot ve olgunlaşma derecesi ile duyusal analizlerden kitle-yapı, tat, koku ve toplam duyusal puanlar üzerine PO.01 seviyesinde önemli etkide bulunmuştur. Peynirlerin kurumaddedeki yağ miktarı ise kullanılan kültür çeşidi ve olgunlaşma zamanından etkilenmemiştir. Duyusal özelliklerden peynirlerin görünüş, kitle-yapı ve kokusuna verilen en yüksek ortalama puanlar kültür olarak kefirin kullanıldığı beyaz peynirlerde belirlenmiştir. Peynirlerin tadı üzerine kültür çeşitlerinin istatistiki olarak farklı bir ietkide bulunmadığı saptanmış ve kefirin starter kültür olarak beyaz peynir yapımında kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Starter Kültür, Kefir, Beyaz Peynir, Duyusal Özellikler, Kimyasal Özellikler en_US
dc.title Starter öncü olarak kefir, yoğurt ve ithal peynir kültürü kullanarak üretilen beyaz peynirlerin duyusal ve kimyasal özellikleri en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Zafer Alpkent en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account