Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya sahil kuşağında satışa sunulan yaş pastalarda patojen bakteri varlığının araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Canlı, Çilem
dc.date.accessioned 2023-06-01T08:13:51Z
dc.date.available 2023-06-01T08:13:51Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/6988
dc.description.abstract Antalya sıcak ve nemli bir bölge olması nedeniyle gıda zehirlenmeleri açısından riskli bir ildir. İncelenen gıda örneği ise, içerdiği hammaddelerden ve üretim koşullarından kaynaklı patojen bakterilerin gelişebileceği ideal bir ortam olan yaş pastadır. Yaş pastalarda gıda zehirlenmelerine sebep olan başlıca bakteriler Escherichia coli, Salmonella türleri ve Staphylococcus aureus olarak söylenebilir. Bu çalışma kapsamında Antalya'nın sahil ilçelerinde üretilen yaş pastalarda, E. coli, Salmonella türleri, S. aureus analizleri yapılarak ve mikrobiyolojik kaliteleri değerlendirilmiştir. Proje kapsamında Antalya'nın sahil ilçeleri, doğu sahil ilçeleri (Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Aksu), merkez sahil ilçeleri (Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı) ve batı sahil ilçeleri (Kemer, Kumluca; Finike, Demre, Kaş) olmak üzere 3 grup olarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, Antalya'nın doğu sahil ilçeleri olan kısımda toplam 7 örnekte E.coli bulgusuna rastlanmış ve ortalama E.coli miktarı 0,79x101 EMS/g olarak belirlenmiştir. Bölgede Salmonella türleri ve S. aureus bulgusuna rastlanmamıştır. Batı sahil ilçeleri kısmında ise toplamda 7 örnekte E.coli bulgusuna rastlanmış ve ortalama E.coli miktarı 0,44x101 EMS/g olarak belirlenmiştir. Bölgede doğu sahil ilçelerinde olduğu gibi Salmonella türleri ve S. aureus bakterileri bulunmamıştır. Antalya'nın merkez ilçelerinin analiz sonuçlarına göre ise E.coli, Salmonella türleri ve S. aureus bakterileri ile hiç karşılaşılmamıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Antalya sahil kuşağında satışa sunulan yaş pastalarda patojen bakteri varlığının araştırılması en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Certel, Muharrem. en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account