dc.contributor.author |
Şatır, Gülçin |
|
dc.date.accessioned |
2020-08-04T11:48:29Z |
|
dc.date.available |
2020-08-04T11:48:29Z |
|
dc.date.issued |
1998 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/879 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, 69 adet dondurma örneğinde bulunan toplam canlı, koliform grubu bakteri ve gıda zehirlenmesine sebep olabilecek Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri ile maya-küf sayıları tespit edilmiş, ayrıca dondurmaların kimyasal bileşimi belirlenmiştir. Araştırmada incelenen dondurmaların %49.27' sinin TS 4265 Dondurma Standardında belirtilen toplam bakteri sayışım aştığı, %88.40'ında koliform bakteri, %69.56'sında Escherichia coli ve %49.27'sinde Staphylococcus aureus bakterilerinin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca örneklerin tamamında çok fazla sayıda maya-küf bulunduğu belirlenmiştir. Dondurma örneklerindeki ortalama değerler kurumadde %32.07, yağ %2.2, toplam şeker %27.15, indirgen şeker %4.70, sakkaroz %22.73 ve hacim genişlemesi %73.47 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucu elde edilen veriler değerlendirildiğinde, incelenen dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan yöntemler kullanıldığı ve bu yüzden de dondurmaların halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği tespit edilmiştir. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
en_US |
dc.subject |
Dondurma, mikrobiyolojik özellik, kimyasal kalite |
en_US |
dc.title |
Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi ve kimyasal özellikleri |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Gıda Mühendisliği |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Hasan Yaygın |
en_US |
dc.contributor.institute |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |