Akdeniz Üniversitesi DSpace

Ftir spektroskopisinin avokado (Persea Americana Mill.) analizinde kullanımı

Show simple item record

dc.contributor.author Hoda, Numan
dc.date.accessioned 2020-08-04T12:27:15Z
dc.date.available 2020-08-04T12:27:15Z
dc.date.issued 1999
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/883
dc.description.abstract Bu çalışmada; avokadonun yağ ve protein içeriği FTIR-ATR spektroskopisi kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Önce avokado numunelerinin yağ içerikleri Soxhlet, protein içerikleri Kjeldahl yöntemi ile bulunmuştur. Avokado meyvesinin uçucu ve muhtemelen ester grubu taşıyan bileşiği ya da bileşikleri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle her numunenin homojen hale getirildikten sonra zamana bağlı olarak spektrumları alınmıştır. Bu spektrumlardaki yağ ve protein piklerinin absorbans değerleri belirlenerek içerdikleri yağ ve protein oranlarına karşı kalibrasyon eğrileri elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, yağ ve protein analizi için elde edilen kalibrasyon grafiklerinde bir saçılma olduğu gözlenmiştir. Bunun nedeni avokadonun çok miktarda su ve yağ içermesi, dolayısıyla tam homojenizasyonunun sağlanmaması olarak belirlenmiştir. Buna rağmen elde edilen kalibrasyon eğrileri kullanılarak gerçek numunelerin kabul edilebilir hata sınırları içerisinde analiz edilebileceği mümkün görülmüştür. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Avokado, FTIR, Yağ, Protein en_US
dc.title Ftir spektroskopisinin avokado (Persea Americana Mill.) analizinde kullanımı en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Kimya en_US
dc.contributor.consultantID Erol Ayrancı en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account