Akdeniz Üniversitesi DSpace

Kavunların soğukta muhafazası üzerinde bir araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author Öztekin, İnci
dc.date.accessioned 2020-06-16T07:55:56Z
dc.date.available 2020-06-16T07:55:56Z
dc.date.issued 1994
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/88
dc.description.abstract Bu çalışmada, Antalya koşullarında yaygın olarak yetiştirilen erkenci kavun çeşitlerinden Galia Fi ve Arava Fi çeşitlerinin soğukta muhafaza olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla optimal derim zamanın da hasat edilen meyveler, plastik deneme kasalarına yerleştirilmiş tir. Daha sonra meyve kasaları 4 gruba ayrılmıştır, i. gruptaki meyve kasalarına herhangi bir uygulama yapılmamış ve bunlardaki meyveler kontrol meyveleri olarak denemeye alınmıştır. 2. grup meyve kasaları na plastik bir kap içerisinde 250 g Sodyum klorür (NaCl), 3. grup meyve kasalarına Potasyum permanganat (KMnCU) çözeltisi emdirilmiş volkanik tüf materyalinden 250 g, 4. grup meyve kasalarına ise aynı miktarlarda NaCl ile birlikte KMn04 çözeltisi emdirilmiş volkanik tüf materyali konulmuştur. Bu işlemlerden sonra meyve kasaları teker te ker Polietilen (PE) torbalar içerisine alınarak, torbaların ağızları hava geç irmeyecek bir şekilde kapatılmıştır. Bu şekilde ambalajlanan meyveler kontrol meyveleri ile birlikte Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü soğuk hava depolarında 5 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde muhafazaya alınmıştır. Muhafaza or t ami arından belirli zaman aralıklarıyla alınan meyve örneklerinde ağırlık kayıpları, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve C vitamini içerikleri ile % çürük meyve miktar ları ve meyve kabuk renginde meydana gelen değişmeler saptanmıştır. Ayrıca, meyvelerin 5 ve 20 °Cdeki solunumları da incelenmiştir. Araştırma sonuçları, denemeye alman her iki kavun çeşidininde 5 °C sıcaklıkta ve PE torbalar içerisinde ambalajlanmış olarak, kalite lerinden fazla birşey kaybetmeden 20 gün süre ile başarılı bir şekil de muhafaza edilebileceğini göstermiştir. Bu süreden daha fazla muha faza edilen kavunlarda, kalite kayıplarının yanında çürük meyve mik tarlarının arttığı saptanmıştır. Ayrıca denemeler Galia Fi çeşidinin muhafazaya dayanma derecesinin Arava Fi çeşidine göre daha iyi oldu ğunu göstermiştir. Kavunların PE torbalar içerisinde muhafazası, kontrol meyvelerine göre çürük meyve miktarları üzerine etkili olma makla berabar, meyve kalitesini olumlu yönde etkilemiştir. PE torba lı uygulamalar arasında ise çürümeler ve meyve kalitesi bakımından önemli düzeyde farklılıklar saptanmamıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.title Kavunların soğukta muhafazası üzerinde bir araştırma en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı en_US
dc.contributor.consultantID Mustafa Pekmezci en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account