| dc.contributor.author | Aksu, Mehmet | |
| dc.date.accessioned | 2020-08-14T08:27:26Z | |
| dc.date.available | 2020-08-14T08:27:26Z | |
| dc.date.issued | 2002 | |
| dc.identifier.uri | http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1052 | |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada kuşburnu meyvesinden endüstriyel olarak pulp üretimi aşamalarında ve elde edilen pulpa uygulanan ısıl işlem sırasındaki askorbik asit kayıplarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kuşburnu meyvesinin 100 g yenilebilen kısmında 150-170 mg askorbik asit bulunurken endüstriyel üretimin kritik aşamalarından biri olan parçalama sırasında bu miktar 62-67 mg/100 g düzeyine düşmüştür. Ayrıca mayşeleme ve mayşe ısıtmada 33-35 mg/100 g ve palper çıkışında 21-22 mg/100 g askorbik asit bulunmuştur. Meyvede bulunan miktara göre toplam askorbik asidin %60' ı parçalama sonrasında, % 78.5' i mayşe ısıtma sonrasında ve % 86.5'i palper çıkışında degrade olmaktadır. Pastörizasyon koşullarında pulpa uygulanan ısıl işlem sırasında askorbik asit kaybının birinci dereceden reaksiyona göre geliştiği belirlenmiştir. Reaksiyon hız sabitleri 70°C de 7.623xl0"3 dakika"1, 80°C de 8.751xl0'3 dakika"1, 90°C de 11.98xl0"3 dakika"1 ve 95°C de 13.13xl0"3 dakika"1 bulunmuştur. Özellikle işlem sıcaklığı 80°C den 90°C ye çıkarıldığı zaman reaksiyon hızında önemli bir artış olduğu saptanmıştır. | en_US |
| dc.publisher | Akdeniz Üniversitesi | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | en_US |
| dc.subject | Kuşburnu, askorbik asit, kinetik, degradasyon | en_US |
| dc.title | Kuşburnu (Rosa Canina L.) meyvesinin işlenmesi sırasında askorbik asit degradasyonunun kinetiği | en_US |
| dc.type | masterThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği | en_US |
| dc.contributor.consultantID | Mustafa Karkacıer | en_US |
| dc.contributor.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |