Abstract:
Bu çalışmada, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi'nde dört tarafı açık bırakılan bir sera ortamında oluşturulan saksı denemesinde sulama suyu kalitesi ve sulama düzeyinin kekik (Origanum onites L.) bitkisine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla oluşturulan ilk denemede bitkiler farklı tuzluluk kalitesine sahip sularla sulanırken, ikinci denemede ise aynı kalitede fakat farklı miktarlarda sulama suyu (sulama düzeyi) uygulanmıştır. Deneme boyunca bitkilerde su kalitesi ve sulama düzeyinin bitkiler üzerinde meydana getirdiği değişimler izlenmiş ve deneme sonunda ise verim ve uçucu yağ, toplam fenolik ve flavonoid madde, ekstrakt verimi ve antioksidan aktiviteyi de içeren kalite analizleri yapılmıştır.Kekik bitkisinde uygulanan sulama suyu miktarının azalmasıyla (sulama düzeyi) verimde azalma meydana geldiği, fakat bitkinin kalite parametrelerinde önemli bir değişim olmadığı görülmüştür. Sulama suyu tuzluluğunun artmasıyla, verim parametrelerinde düşüş olmasına karşın, ekstrakt verimi, toplam fenolik ve flavonoid madde içerikleri ve antioksidan aktivitesi gibi bazı kalite parametrelerinde belirli bir düzeye kadar artış meydana geldiği, bu düzeyden sonra azalmaların olduğu tespit edilmiştir. Sulama düzeyi ve sulama suyu tuzluluğunun kekik bitkisine etkileri ilk defa bu çalışmayla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuçlar, incelenen bazı parametreler için daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.