dc.contributor.author |
Başaran, Selman |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-27T09:33:59Z |
|
dc.date.available |
2020-11-27T09:33:59Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2308 |
|
dc.description.abstract |
Konaklama sektörü rekabetin hem yerel hem de uluslararası alanda yoğun yaşandığı bir sektördür. Bu sektörde işletmelerin hem müşteri beklentilerini karşılaması hem de rakiplerle mücadele etmesi gerekmektedir. İşletmeler rakipleriyle mücadele etmek istiyorlarsa fiyat artışına gidemezler çünkü bu talebin azalmasına sebebiyet verecektir. Sadece maliyetleri azaltma yaklaşımıyla da hareket edemezler bu da, müşteri memnuniyetinin azalmasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle işletmelerin gelenekselin ötesinde çağdaş maliyet yönetim yaklaşımlarından istifade etmesi gerekmektedir. Bu çağdaş maliyet yönetim yaklaşımlarından birisi de hedef maliyetlemedir. Bu amaçla çalışmada, otel işletmeleri için bir hedef maliyetleme uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamada yiyecek içecek maliyet etkinliğinin sağlanması amacıyla hedef maliyetlemeden istifade edilmiştir. Uygulamaya konu olan işletmede yiyecek hizmetinin pahalı olduğu ve maliyet azaltımına gidilmesi gerektiği tespit edilmiştir. İçecek hizmetinde ise ucuz olduğu ve daha fazla önem verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Konaklama Sektörü, Otel İşletmeleri, Hedef Maliyetleme |
en_US |
dc.title |
Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyet etkinliğinin hedef maliyet yöntemiyle sağlanması: Alanya bölgesinde bir uygulama |
en_US |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Ahmet Aktürk |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |