dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, değişik dozlarda uygulanan çinko, bakır ve manganın renkli marullarda rengin açılmasını azaltmak veya renklenmeye katkı sağlamak, bitki gelişimi, verimlilik ve kalite üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Marullar akan su kültüründe besleyici film tekniğinde yetiştirilmiş, araştırmada üretim materyali olarak "SR327" marul çeşidi (Lactuca Sativa var. Crispa) kullanılmıştır. Marullara mikro elementlerden çinko, bakır ve manganın 1.25+ 2.5 (Cu+Zn), 2.5+5 (Cu+Zn), 5+10 (Cu+Zn), 1.25+ 2.5 (Cu+Mn), 2.5+5 (Cu+Mn), 5+10 (Cu+Mn), 1.25+ 2.5+ 2.5 (Cu+Zn+Mn), 2.5+5+5 (Cu+Zn+Mn) ve 5+10+10 (Cu+Zn+Mn) ppm dozları gelişim dönemi içerisinde yapraktan iki defa uygulanmıştır. Marullarda yapılan ölçümlerde, uygulamaların bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni, kök boğazı çapı, yaprak uzunluğu, kuru madde miktarı, makro-mikro element tayini, baş ağırlığı, yaprakta toplam klorofil miktarı ve yaprak rengine olan etkisi araştırılmıştır. Farklı dozlarda mikro element uygulamaları kontrol dışındaki marullarda yaprakta toplam klorofil miktarı (SPAD) ve kuru maddede artışlara neden olmuştur. Genelde mikro element dozları marullarda, mineral maddelerden P, Cu, Zn ve Mn içeriklerini artırmış, Fe (bakır+çinko+manganın yüksek dozu dışında) ve Mg içeriklerini azaltmıştır. Baş ağırlığı açısından; mikro element uygulaması yapılan marulların kontrol grubuna göre ağırlık değerinin azaldığı tespit edilmiştir. Uygulamalar arasında genelde bakır+mangan kombinasyonu doza bağlı kalmaksızın Hue açı değeri bakımından marul yapraklarında kızarmayı artırdığı ve yaprak rengini koyulaştırdığı saptanmıştır. |
en_US |