Abstract:
Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisinde bulunan cam sera ve açık alanda Aralık-Mart aylarında yürütülmüştür. Matador çeşidi ıspanak tohumları su kültüründe yetiştiricilik için strafor içine kaya yünü ortamına, topraklı yetiştiricilikte ise doğrudan toprağa ekilmiştir. Su kültüründe ıspanaklar 60-65 günde, toprakta yetişenler 90-95 günde hasada gelmişlerdir. Toprakta ve su kültüründe yetişen ıspanaklardan elde edilen verimler arasında önemli bir farkın olmadığı görülmüştür. Toprakta yetişen ıspanakların yaprak boyu ve sap uzunluğu su kültüründe yetişenlere göre daha uzun olduğu saptanmıştır. Su kültürü ve toprakta yetişen ıspanakların kök ağırlıkları arasında fazla bir değişim olmamasına rağmen, kök uzunlukları önemli değişim göstermiştir. Yaprak sayısı, dış yaprak sayısı, dış yaprak ağırlığı, sap ağırlığı, yaprak alanı, yaprak boyları, yaprak enleri, yaprak ayası ağırlıkları, yaprak kalınlıkları, sap kalınlıkları, sap uzunlukları, sap ağırlıkları ve yaprak kuru ağırlıkları yetiştiricilik sistemlerine göre oldukça değişmiştir. Toprakta yetişen ıspanaklardaki Ca, N, P, K ve Fe içerikleri su kültüründe yetişenlerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Su kültüründe yetişen ıspanaklardaki nitrat birikimi toprakta yetişenlere göre oldukça fazla olmuştur. En düşük nitrat birikimi açıkta toprakta yetişen ıspanaklarda saptanmıştır. En fazla klorofil içeriği serada su kültüründe yetişen ıspanaklarda ölçülmüştür.