| dc.contributor.author | Şık, Bülent | |
| dc.date.accessioned | 2020-07-08T08:15:51Z | |
| dc.date.available | 2020-07-08T08:15:51Z | |
| dc.date.issued | 1995 | |
| dc.identifier.uri | http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/430 | |
| dc.description.abstract | Bu çalışma 50 adet taze köy peyniri örneğinde, koliform grubu bakteriler ile gıda zehirlenmesi etkeni olan Escherichia coli. Staphylococcus aureus. Salmonella, Shigella v© Clostridium perfrinqens bakterilerinin varlığını araştırmak ve sayımını yapmak ve bu peynirlerin önemli kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada incelenen peynirlerin tamamında koliform bakteri, % 82 'sinde Escherichia coli, %30'unda Staphylococcus aureus. % 6'smda Salmonella, % 8 'inde Shigella bakterileri saptanmış; örneklerin Clostridium perfrinqens bakterisi içermediği saptanmıştır. Peynir örneklerinde ortalama olarak kurumadde miktarı % 42.64; yağ miktarı % 17.33 ve kurumaddede yağ miktarı % 40.30; tuz miktarı % 3.42 ve kurumaddede tuz miktarı % 8, 28; laktik asit cinsinden asitlik değeri % 0.88 ve SH cinsinden 39.22 SH; nitrat miktarı 12.00 ppm olarak bulunmuş, 6 adet Örnekte 1.24 ppm ile 3.32 ppm arasında nitrit saptanmıştır. Araştırma sonucunda taze köy peynirlerinin halk sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğu ve ilkel üretim yöntemleriyle üretildiği tespit edilmiştir. | en_US |
| dc.publisher | Akdeniz Üniversitesi | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | aze köy peyniri, patojen bakteri. kimyasal analiz | en_US |
| dc.title | Kırsal kesimde üretilen ve taze olarak pazarlarda satılan peynirlerin bazı patojen mikroorganizma içerikleri ve kimyasal özellikleri üzerine araştırmalar | en_US |
| dc.type | masterThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği | en_US |
| dc.contributor.consultantID | Hasan Yaygın | en_US |
| dc.contributor.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |