Abstract:
Bu araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın birinci aşamasında potasyum ve demirin meyve kalitesi, verim ve bitkinin mineral beslenmesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kurulan denemede perlit yetiştirme ortamında 3 potasyum (150, 300 ve 450 mg/kg) ve 3 demir (1, 2 ve 3 mg/kg) düzeyi uygulanarak domates yetiştirilmiştir. Deneme 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve tesadüf parselleri deneme desenine göre faktöriyel olarak planlanmıştır. Deneme sonucunda K*Fe interaksiyonunun verim ve kuru madde verimi üzerine etkileri önemli ve arttırıcı yönde olmuştur. Artan düzeylerde uygulanan K'un domates meyvelerinin suda çözünebilir kuru madde ve titre edilir asitlik içeriklerini arttırdığı; artan düzeylerdeki Fe uygulamalarının ise azalttığı; Uygulamaların meyve vitamin C içeriğini etkilemediği belirlenmiştir. Artan K uygulamaları meyve suyu pH'sını arttırmıştır. K ve K*Fe interaksiyonunun meyve eti sertliği üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Artan Fe uygulamaları toplam klorofil içeriğini arttırmıştır. K uygulamalarının yaprak N, Zn ve Cu içeriklerini arttırdığı; Fe uygulamalarının azalttığı saptanmıştır. K ve K*Fe interaksiyonunun yaprak K içeriği üzerine etkileri önemli ve arttırıcı yönde bulunmuştur. Artan Fe uygulamaları yaprak Fe içeriğini arttırmış, K uygulamaları ise etkilememiştir. K ve Fe uygulamalarının bitkinin Ca ve Mg içeriklerini düşürdüğü, P ve Mn içeriklerini ise etkilemediği belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, Antalya bölgesinde topraksız kültür sistemiyle yetiştirilen domates bitkilerinin beslenme durumları araştırılmıştır. Bu amaçla yetiştirme sezonunun ortasında yaprak ve su örnekleri alınmıştır. Alınan yaprak örneklerinin N içeriklerinin % 2.28-4.89, P içeriklerinin % 0.26-0.71, K içeriklerinin % 3.06-5.43, Ca içeriklerinin % 0.94-4.15, Mg içeriklerinin % 0.21-0.64, Fe içeriklerinin 79.8-193.2 mg/kg, Zn içeriklerinin 27.3-86.1 mg/kg, Mn içeriklerinin 32.81-225.73 mg/kg ve Cu içeriklerinin 6.94-69.16 mg/kg arasında değiştiği saptanmıştır. Sulama suyu örneklerinin % 58.3'ü C2S1 ve % 41.7'si C1S1 sınıfına girdiği belirlenmiştir. Sera sulama suyu örneklerinin tamamı SAR, % Na, Cl ve SO4-2 açısından sorun taşımadığı ve 1. sınıf sular olduğu tespit edilmiştir.