| dc.contributor.author | Kürklü, Kaplan | |
| dc.date.accessioned | 2020-07-14T11:36:49Z | |
| dc.date.available | 2020-07-14T11:36:49Z | |
| dc.date.issued | 1990 | |
| dc.identifier.uri | http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/542 | |
| dc.description.abstract | u sertliği ile Cd biyoyararlanımı arasındaki ilişkiyi ve bunun böbrek fonksiyonlarına etkisini saptamak amacı ile deneysel ve klinik olarak yapılan bu araştırmadan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1-) Su sertliği ile besinlerdeki Cd'un emilimi arasında negatif ilişki vardır. Yumuşak su içilmesi Cd emilimini arttırmaktadır ve bu etkiyi mukozal Cd uptake' i üzerinden yapmaktadır. 2-) Saç Cd'u en az 10 yıl yumuşak su içenlerde, sert su içenlere göre daha yüksek bulunmuştur. 3-) Saç Cd'u yüksek olan bireylerde BUN düzeyleri de artmış iken, serum kalsiyum düzeylerinde anlamlı azalış saptanmıştır. 4-) Saç Cd'unudaki artış ile kan basıncı arasında bağlantı kurula mamıştır. 5-) Cinsiyetin saç Cd'una etkisi gözlenmediği halde, yaş ile saç Cd'u arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak: Yumuşak su içenlerde, sert su içenlere nazaran serum kalsiyumu daha düşük, idrar kalsiyumu, saç Cd'u, BUN anlamlı olarak daha yüksek olduğundan, yumuşak su içilmesinin Cd'a bağlı kronik nefrotoksi- siteye eğilimi arttırdığı kanısına ulaşılmıştır. | en_US |
| dc.publisher | Akdeniz Üniversitesi | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | en_US |
| dc.title | Su sertliği'nin cadmium bioyararlanımına etkisi | en_US |
| dc.type | specialistThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Fizyoloji | en_US |
| dc.contributor.consultantID | Gülsen Öner | en_US |
| dc.contributor.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |