Özet:
Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülen bu çalışmada, Klemantin mandarininde verim ve kaliteyi arttırmak için deniz yosunu özü ile GAa-deniz yosunu özü, GAa-Fe şelat, GAî-yaprak gübresi kombinasyonları uygulanmış ve aşsağıdaki sonuçlar elde edi lmişt ir. 1. Ağaç başına verini bakımından deniz yosunu özü uygulamaları (ANE ve EME) her iki uygulama yılında en yüksek verimi, vermişlerdir. 2. GA3 içeren uygulamaların vegetatif gelişmeyi arttırdığı, bu uygulamalarda verimin düşük olduğu saptanmıştır. Ancak bu durum ağaçların genç olmasından kaynak lanabi lir. 3. Deniz yosunu özü uygulamalarında, her iki, uygulama yılında da ağaç başına verimin en yüksek olması yanında, taç hacmin de diğer uygulamalara göre önemli bir artış olduğu belirlenmiştir. 4. Meyve tutum oranı-, aijaç başına düşen verime paralellik göstermiştir. 5. Pazara uygun meyve ağırlığı bakımından, deniz yosunu özü uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. 6. Kontrol ve GA3*YG uygulamalarında çekirdek sayısı diğer uygulamalara göre daha yüksek bulunmuştur. 7. Meyve uzunluğu, meyve genişliği, meyve indeki, i, meyve kabuk kalınlığı meyvedeki dilim sayısı, % usare, % asit, % S.Ç.K.M., c.. Ç. K. M. /As i t oranı, kabuğun meyve 61etine bağlılığı, boyunluluk, meyve dış görünüşü, meyve şekli, meyve et tekstürü ve meyve orta eksen açıklığı bakımından uygulamalar arasında farklılık saptanamamıştır.