Özet:
Sütün besleyici değeri ve sağlığa faydalarının yanı sıra sütte bulunan aflatoksin M1 (AFM1) insan sağlığını tehdit etmektedir. AFM1'in toksik etkisini azaltmada L. acidophilus DSM 20079, L. rhamnosus GG ve B. bifidum DSM 20456 probiyotik bakterilerinin potansiyel kullanımını ve bu bakterilerin inek sütü, keçi sütü, koyun sütü ve PBS ortamında AFM1 bağlama yeteneğini incelemek amacıyla çalışmamız gerçekleştirilmiştir.İnek sütü, keçi sütü, koyun sütü ve PBS ortamı 100 ng/l konsantrasyonda AFM1 ile kontamine edilmiştir. Farklı süt türleri ve PBS ortamına 108 kob/ml yoğunluğunda L. acidophilus, L. rhamnosus ve B. Bifidum probiyotik bakterileri ilave edilerek çeşitli çalışma grupları oluşturulmuştur. Çalışma gruplarının yarısına %2 inülin ilave edilip 37˚C'de 4 saat inkübe edilmiştir. Ardından +4˚C'de 1 gün depolanıp AFM1 düzeyleri ELISA kiti ile analiz edilmiştir.Çalışmamızda L. acidophilus %5,11-39,81 arasında, L. rhamnosus %2,56-39,71 arasında, B. bifidum %9,64-40,14 arasında, L. acidophilus+B. bifidum %12,52-38,55 arasında, L. rhamnosus+B. bifidum %7,65-42,90 arasında AFM1 bağlama yeteneği göstermiştir. AFM1 bağlama yeteneği en yüksek probiyotik bakteri suşu PBS'de L. acidophilus+B. bifidum, inek sütünde B. bifidum, keçi sütünde L. acidophilus, koyun sütünde ise L. rhamnosus+B. bifidum olarak tespit edilmiştir. Çalışma gruplarının AFM1'i bağlama düzeyi PBS'de %2,32-12,52 arasında, inek sütünde %9,08-40,14 arasında, keçi sütünde %15,01-38,01 arasında, koyun sütünde %32,49-42,90 arasında değişmektedir. AFM1'in bağlanma düzeyi en yüksek koyun sütünde, en düşük PBS'de tespit edilmiştir. Probiyotik bakterilerin farklı süt türlerinde AFM1 bağlama düzeyi farklılık göstermektedir. Farklı süt türleri arasında AFM1'in bağlanma yeteneği en yüksekten en düşüğe sırasıyla koyun sütü, inek sütü ve keçi sütünde tespit edilmiştir.