Özet:
Bu araştırmada, Antalya yöresi yaz ve faş koşullarının farklı genotiplerdeki etlik piliçlerin bazı verim özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yaz mevsimi kümes içi sıcaklık ve nem değerleri sırasıyla dördüncü haftada 28.35±0.98°C, %54.52±1.9; beşinci haftada 27.13±Q.630C, %85.58±1.98 ve altıncı haftada 28.98±1.16 °C, %62.85 ±3.58; kış mevsiminde ise dördüncü haftada 11.61±0.44°C> %78.04±1.34; beşinci haftada 9.90±0.54°C> %70.22±1.13 ve altıncı haftada 11.1 1±0.46 °C, %82.40±0.74 olarak saptanmıştır. Araştırmanın yaz ve kış mevsimlerinde heterozigot çıplak boyunlu ve yerel genotip olmak üzere iki farklı genotip kullanılmış olup her iki mevsimde de serbest yemleme uygulanmıştır. Yaz mevsiminde vücut sıcaklıkları bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık (PO.01) saptanmış olup yerel genotip (42.07±0.317) heterozigot çıplak boyunlu genotipten (41.73±0.191) daha yüksek vücut sıcaklığına sahip olmuştur. Kış mevsiminde de vücut sıcaklıkları bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık (P<0.0Î) ortaya çıkmış ve yerel genotipin (41.38±0.027) vücut sıcaklığı heterozigot çıplak boyunlu genotipten (41. 10±0.032) daha yüksek bulunmuştur.Heterozigot çıplak boyunlu genotip kış mevsiminde (3806. 15g) yaz mevsimine (3587.86g) göre önemli derecede daha fazla yem tüketmiştir. Buna karşılık, yerel genotipin yaz (3971. 39g) ve kış (412.1. 19g) mevsimlerindeki yem tüketimleri arasında önemli bir farklılık saptanmamış, kış mevsiminde daha fazla yem tüketmiştir. Yaz mevsiminde canlı ağırlıklar bakımından genotipler arasında önemli bir farklılık (P>0.0l) ortaya çıkmamış, heterozigot çıplak boyunlu genotip (2029.751+27. Ig) yerel genotipten (1986.8±26.6g) daha fazla ağırlığa ulaşmıştır. Kış mevsiminde ise yerel genotip (2086.02±29.6g) ile heterozigot çıplak boyunlu genotip (1699.02+30.7g) arasında canlı ağırlıklar bakımından yerel genotip lehine önemli bir farklılık (P< 0.01) saptanmıştır.